Wil zo graag dat mijn baby doorslaap! De slaappatronen van je baby kunnen in de nacht net zo verschillend zijn als het ritme overdag. Veel ouders maken zich snel zorgen wanneer hun oudere baby s’nachts nog niet goed doorslaapt. Vooral als je als moeders baby’s onderling gaat vergelijken. Dat dan de ene moeder van de andere hoort dat háár baby wel al lekker lang doorslaapt. Dat kan dat vaak tot zorgen gaan leiden. Die zorgen zijn echter volkomen onterecht.

Een baby slaapt ‘officieel’ pas door, als hij een periode van 5 uur achtereen slaapt, gedurende de avond of s’nachts. Een baby die om 20:00 uur gaat slapen en dan om 01:00 uur wakker wordt voor een voeding, slaapt dus al zeker door!!

Alleen is dat niet wat moeders onderling bedoelen met lekker ’doorslapen’. Wij willen natuurlijk graag dat de slaapperiode van onze baby samenvalt met de fase waarin we zelf ook lekker willen slapen. Dát is pas doorslapen…

Maar voor onze baby’s ligt dat toch echt anders. Die kunnen na 5 uur slapen al weer even contact willen, en niet alleen omdat hij/zij dan honger heeft. Je baby heeft dan de behoefte om even zijn moeder te zijn, haar te ruiken en haar te voelen. Dat bevestigt zijn gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat is wat een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen en goed te kunnen groeien.

Dus hierbij voor alle mama’s! …..het is echt normaal dat we nog iedere nacht half slaperig ons bed uit moeten om onze kleintjes te knuffelen….. “het is goed voor hun ontwikkeling” alleen iets minder goed voor mama’s nachtrust ….