Wanneer begin je eigelijk met opvoeden?

Begin je nu met opvoeden als je kind ondeugend begint te worden? Of begin je er al veel eerder? Wanneer b.v je kleintje begint te kruipen naar de mooie glazen vaas die je als sierstuk op de grond heb staan. En wat wordt er nu eigenlijk precies bedoeld met het opvoeden van kinderen?

Met het woord opvoeden wordt er vaak alleen bedoelt grenzen stellen. Wat mag jou kind vooral niet. Welk gedrag willen we niet of wel zien van onze kinderen. Als kinderen gedrag vertonen, die over het algemeen niet geaccepteerd wordt zeggen mensen vaak “die is zeker niet goed opgevoed”

Wat betekent het woord opvoeden nu eigelijk letterlijk. Met ‘op’ wordt bedoelt groot. Opvoeden betekent dus eigenlijk letterlijk ‘groot voeden’. Je voed je kinderen net zo lang tot ze groot zijn geworden en stoppen met groeien.  Het woord voeden opzichzelf kun je veel ruimer nemen; je voedt eten te geven want anders gaat hij/zij dood, maar ook voedt je je kind met aandacht, lichamelijk contact en vooral veel liefde.

Uit onderzoek is aangetoond dat kinderen die alleen eten krijgen en niet gevoed worden met liefde en lichamelijk contact doodgaan. We hebben dit alles nodig om groot te worden. Natuurlijk voed je je kind ook op met kennis en vaardigheden uit eigen ervaringen. Deze kennis en vaardigheden heb je kind nodig om de wereld te begrijpen en om zich staande te houden in onze pittige maatschappij.

Dit betekend dus voor ons als ouders een hele klus. Gelukkig voedt een kind ook zichzelf! Door veel ervaringen op te doen, en hier en daar fouten te maken en te experimenteren . Je kind leert hierdoor ook wat nu wel of wat nu niet werkt om groot te worden. Het begrenzen van regels maar ook zeker het vrijgeven van bestaande regels geven je kind de kans om in het groot worden steeds meer zelf keuzes te maken.

Dus het opvoeden, of mooier gezegd ‘groot voeden’ is veel meer dan alleen “nee” zeggen en grenzen stellen. Je voedt je kind ook op door samen boekjes te lezen, te knuffelen, te lachen en met hem te praten. Je voedt je kind door dingen uit te leggen, en door vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Je voedt op door kind een veilig thuis te bieden maar ook door je kind zelf dingen te laten ontdekken om daar dan weer van te leren.

Tip: “Groot voeden” is je kind liefdevol opvoeden naar volwassenheid en dat begint al vanaf het moment dat hij er is!