Ook al heb je misschien inmiddels een goed slaapritme bij je kindje opgebouwd, soms wil het toch een periode niet zo goed lukken met (door) slapen. Dat is zowel voor het kindje als de ouders vervelend. Niemand wordt vrolijker van weinig slapen en de kans dat je door slaapgebrek minder goed reageert neemt toe. Wellicht staat hieronder een tip die voor je werkt.

Maak van het naar bed gaan een feest, en neem de tijd voor het avondritueel.

Ik wil niet naar bed

Vertel je kind wat voor leuks je gaat doen bij het naar bed brengen, bijvoorbeeld: we gaan een verhaaltje lezen en daarna lekker slapen.

Vraag niet aan je kind of het naar bed gaat, maar stel het gewoon: Ik breng je nu naar bed (nadat je het even daarvoor hebt aangekondigd, nog even kleuren en daarna breng ik je naar bed).

Stel een beloning in het vooruitzicht als je kindje goed naar bed gaat.

5 minuten methode
Bij kindjes die het lastig vinden om te gaan slapen kan de 5 minuten methode helpen. Je gaat dan iedere vijf minuten kort bij je kindje kijken totdat het in slaap valt. Dit geeft je kindje vertrouwen en het gevoel van veiligheid.

Kindje dat zijn bed uit komt

Als je kindje regelmatig ’s nachts zijn bed uit komt dan is het extra belangrijk om hem consequent terug te brengen naar zijn eigen bed. Zodat het wakker maken van papa en mama niet zinvol blijkt. Spreek ook met je kindje af bij het naar bed gaan dat hij papa en mama niet wakker mag maken vannacht. Een beloning in het vooruitzicht stellen kan helpen (bijvoorbeeld een sticker).

Gebruik naar bed gaan nooit als straf.

Als je kindje bang is, kan een nachtlampje helpen

Verjaag samen bij het naar bed brengen monsters, speel mee met je kind en bevestig daarna dat het nu echt allemaal veilig is.

Als je ’s nachts naar je kindje toe gaat omdat het roept. Houd het dan kort, niet knuffelen alleen even gerust stellen en dan weer slapen.

Geef zo min mogelijk aandacht aan het eventuele slaapprobleem.

5 minuten methode
Bij kindjes die het lastig vinden om te gaan slapen kan de 5 minuten methode helpen.

Uitslapen

Als je vindt dat je peuter te vroeg wakker (bv 6 uur ’s ochtends) wordt kun je het volgende proberen:

Tijdklok:
Zet een tijdklop op een schemerlampje. Als de klok aan gaat mag hij naar mama en papa. Het zal een paar dagen duren voordat hij het begrijpt, wijs hem er in het begin op dat het lampje nog niet aan is en dat hij dus nog niet naar mama en papa mag.·

Slaapje overdag:
Als je kindje overdag nog een slaapje doet. Verschuif deze dan een later moment op de dag. Als je kind gewend is om bijvoorbeeld eind van de ochtend weer te kunnen slapen, dan is zijn ritme hierop ingesteld. Je kunt best vroeg wakker zijn als je toch weer relatief snel naar bed kan. Het verschuiven van het overdag slaapje naar een later moment kan daardoor zinvol zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *