Mijn meiden zijn magneten als het om hoofdluis gaat als het in omloop is hebben hun het vaak ook, dacht na de basisschool dat het niet meer zou voorkomen maar op het voortgezet onderwijs komt het zeker ook nog wel voor.

De hoofdluis is een kleine parasiet deze parasiet leeft van bloed en alleen bloed. Ze zuigen (eten) wel zo’n 6 keer per dag. Luizen zijn erg snel en klimmen van het ene hoofd naar de andere. Ze kunnen niet vliegen of springen zoals vlooien dat kunnen. Ze lopen dus echt rechtstreeks van het ene naar de andere. Je kunt ze dus alleen oplopen door

  • Direct contact met iemand die luizen heeft
  • Mutsen, sjalen, jassen waar ze in zitten en hierdoor overlopen.
  • Via een besmet bed waar de levende luis nog in zit.

Luizen kun je niet van dieren oplopen alleen van mensen.

Maar wat moet je nu doen als je kind ermee thuis komt.

1 Kammen zoveel mogelijk kamen liefs 2x per dag met een luizen/netenkam dit 2 weken achter elkaar zodat je er zeker van kan zijn dat er geen luizen meer inzitten maar ook dat er geen eitjes(netten) zijn achter gebleven.

2 Bestrijden met chemisch luizen middel dit middel legt de luis zijn zenuwstelsel plat dus verlamming waardoor hij uithonger en dood gaat. Bij deze methode moet je ook zoveel mogelijk kamen alleen zijn nu de luizen zelf wel al dood je moet hierbij alleen voorkomen dat er hier ook geen neten achter blijven.

Vergeet ook niet het beddengoed te verschonen ivm de levende luizen die daar nog in kunnen zitten. Knuffels tijdelijk van het bed halen wanneer nodig een luis blijft niet lang in leven zonder eten (bloed) deze gaat dus zonder menselijk contact dood.

Een lang weekendje weg zou ook een manier zijn om de beestjes uit je huis te bannen moet je ze alleen niet weer zelf mee naar binnen nemen.

Tip: smeer voor het kammen wat haarverzachter in je haar zodat het kammem makkelijker gaat en de netten en de luizen zo van het haar afschuiven.

Bron foto: https://www.millium.nl/levenscyclus-hoofdluis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *