De griep heerst weer …….maar wanneer is het hersenvliesontsteking. Bij ons zijn ze allemaal al wel ziek geweest de laatste 2 maanden. Alleen kreeg onze jongste niet alleen koorts gisteren maar begon ook heel hard te gillen. Dit bleef maar aanhouden. Had hem na het uit bed halen met hoge koorts al een zetpil gegeven maar deze wilden nog niet aanslaan.

Ben alles gaan proberen om hem rustig te krijgen maar dat lukte niet wat ik ook deed hij bleef maar huilen en gillen. Even snel gedrukt achter zijn oren want oorontstekingen kunnen heel pijnlijk zijn en zou voor mij het gillen verklaren. Maar nee daar gilden hij dan weer niet harder om. Kleren uitgetrokken en zijn lichaam helemaal gecontroleerd dit was een drama om te doen want het leek wel of hij huidpijn had mocht hem niet aanraken maar moest toch proberen te achterhalen wat hij nu had. Onder het uitkleden door bleef hij maar huilen en door het huilen ging hij nog meer zweten ook viel mij op dat hij rode vlekken op zijn buik had en als ik daar aan wilden komen begon hij zo hard te gillen dat ik snel ze kleren weer heb aangedaan en de huisartsenpost ben gaan bellen.

Kreeg een vriendelijke man aan de telefoon die eerst voor mij allemaal onbelangrijke vragen ging stellen (achteraf is dat nodig om te weten wie hij is) toen vroeg hij “oke waar belt u voor ” dacht eindelijk kan mijn verhaal doen want ik wilden eigelijk zo snel mogelijk langs komen. Gaf dus meteen aan kindje, bijna 2 jaar, koorts, mag hem niet aanraken overal pijn, vlekken op de borst, luierverschonen ging niet lukken. Zijn stem begon serieus te klinken en hij zei” mevrouw wij sturen nu direct een ambulance” een ambulance dacht ik? Schrok mij rot!! Zit ik nu met mijn zoon in een levensbedreigende situatie? Begon zenuwachtig te worden en bleef maar heen en weer lopen wachtend op de ambulance. Ondertussen was mijn oudste met de 2 andere boven gaan zitten, ik wist namelijk niet wat er ging gebeuren als ze binnen zouden komen.

Na ongeveer 10 min (leek wel een uur) kwamen ze aan. Toen ze eenmaal binnen waren moesten we eigelijk meteen mee, ze hebben niet eens naar mijn zoon gekeken, dit deden ze in de ambulance pas op weg naar het ziekenhuis met sirenes aan. Ritje was pittig er ging van alles door mij heen liggent op een brandcare met mijn zoon van bijna 2 op de borst. Is hij echt zo ziek of is het hopelijk toch de griep.

We kwamen aan in het ziekenhuis en werden direct verwelkomt door een kinderarts met een co-assistende. Het eerste wat ze deden was zijn bovenkleding uit doen en hard met 2 duimen van 2 verschillende artsen op zijn rug drukken. Na het drukken begonnen ze tegelijk te telen 1,2,3 wat ik zag was dat de huid waar hard was gedrukt wit bleef onder het tellen. Er waren dus geen bloeduitstortingen onder zijn huid iets wat bij hersenvlies ontsteking kan voorkomen. Wat een opluchting was dit pffff maar we waren er nog niet. Ook keek hij met zijn hoofd naar beneden iets wat bij een hersenvliesontsteking ook bijna niet voorkomt. Je kunt dan namelijk je kin niet op de borst drukken ivm een stijve nek. Hij kreeg direct een infuus aangelegd voor het geval er antibiotica gestart moest worden. Ook plaatsen ze een zakje om zijn geslachtsdeel om urine op te vangen. Natuurlijk was dit voor Quintino een drama hij was ziek had pijn en moest dit ook doorstaan. Na een half uur waren ze klaar. Infuus zat erin, plaszakje was aangelegd, bloed was afgenomen en naar het lab gebracht, de monitoren waren aangesloten. Gewicht was geconstateerd en hij had een temperatuur van 39,8.

Na een ijsje werd Quintino rustiger zijn koorts zakte iets en het ging een beetje beter. Dit luchtte zo op want had mij ingesteld op het ergste. Na 2 uur begon hij wat te bewegen en koorts ging nog wat verder omlaag naar 38,5. We zagen hem opknappen. Nu was het wachten op de bloeduitslagen. Na 3 uur kregen we ook deze terug. Er was een bloed waarde die iets verhoging was maar dit was niet gevaarlijk mijn kleine man mocht mee naar huis! Hij had een flinke griep waarbij huidpijn en hoge koorts was ontstaan de vlekken zijn waarschijnlijk ontstaan door de hoge koorts.

Dus ja wanneer is het nu gewoon griep en wanneer is er reden voor een telefoontje naar de huisarts. Ik denk wanneer….

  • Koorts die na een uur met een zetpil nog steeds niet gezakt is in combinatie met het niet opknappen van je kindje.
  • Vlekjes op de huid die je niet kunt wegdrukken. Tip je kunt drukken met een borrelglas op de huid zo zie je of het vlekje blijf of wit wordt)
  • Het niet mogelijk is om de luier te verschonen (dus de bennen niet omhoog krijgen of de kin op de borst niet mogelijk is)
  • Sufheid, je kindje reageert niet zoals het normaal zou doen als hij ziek is.

Tip: Wanneer je moeder gevoel zegt dat er iets niet goed gaat met je kindje altijd meteen overleggen met een arts deze kan samen met jou bepalen of er reden is voor een bezoek aan het ziekenhuis.