Geef jij ook de paracetamol zetpil wanneer de koorts weer stijgt (temp hoger dan 38,0 graden, dit kan gevaarlijk zijn.

Ik heb ze eigelijk altijd in huis paracetamol zetpillen want koorts wil je niet bij je kind. Vind het zelfs een eng idee als mijn kinderen hoge koorts hebben, terwijl dit tot aan 40 graden niet gevaarlijk hoeft te zijn bij kinderen zolang ze maar goed op je reageren en genoeg blijven drinken. Het geeft alleen aan dat het lichaam druk bezig is om virussen en bacteriën die het lichaam zijn binnengedrongen te bestrijden. Het griepvirus en de verkoudheidsvirussen zijn hiervan de bekendste voorbeelden.

Zodra mijn kind koorts heeft geeft ik ze een zetpil om de koorts te laten zakken, omdat ze wat ouder zijn geef ik 240 mg. Meestal merk ik als de koorts hoog is dat de zetpil gemiddeld 5 a 6 uur werkt, dus na ongeveer 6 uur geef ik ze weer een zetpil. Mijn oudste is 16 jaar en doe dit dus eigelijk ook al zoveel jaar maar dit kan dus gevaarlijk zijn want om de 6 uur een zetpil 240 mg op ongeveer een kindje van 12 kilo is te veel. je mag ze maar 3 zetpillen geven per 24 uur dus om de 8 uur!

Oke maar wat doe je nu in die 2 uur waar je eigelijk moet wacht…maar de koorts dan weer is gestegen na ongeveer 40 graden….huilend en snotterend kind die zich doodziek voelt en kookt van koorts ….ik roep uit mijn tenen op dat moment KOM MAAR OP MET DIE ZETPIL… dit moet je dus niet doen want dit kan schade opleven aan de lever van je kindje.

Bel altijd eerst even met je huisarts ja ook in de nacht en overleg met hem/haar de situatie waar je op dat moment inzit. Samen met hem/haar kun je gaan bekijken wat je kunt doen in jou situatie op dat moment. Vergeet ook nooit even de temperatuur te meten met een thermometer (voorkeur rectaal) zodat je ook echt de goede temperatuur kan doorgeven aan de huisarts.

Ter info

Kinderen van 1-2 jaar (10-12,5 kg) één zetpil van 240 mg 2-3 maal per dag.
Kinderen van 2-4 jaar (12,5-17 kg): één zetpil van 240 mg 3 maal per dag.
Kinderen van 4-6 jaar (17-22 kg): één zetpil van 240 mg 4 maal per dag.

Tip: Als je kind hoge koorts heeft laat hem even in zijn romper lopen of liggen zodat hij/zij zijn warmte kwijt kan hierdoor zakt vaak de koorts ook al wel iets. Wij zijn allemaal geneigd ons kindje juist warm aan te kleden omdat ze ziek zijn maar minder is met hoge koorts vaak beter!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *